Dişlerde Aşınma veya Kırılmalar
- Dişlerin aşırı gıcırdatılması veya sıkılması, dişlerin aşınmasına, çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir. Dişlerdeki aşırı yıpranma, bruksizmin bir belirtisi olabilir.
Uyku Bozuklukları
- Bruksizm, uyku kalitesini etkileyebilir ve uyandığında kişinin yorgun hissetmesine yol açabilir.
Çene Eklemi Problemleri
- Çene ekleminde hareket kısıtlılığı, ağrı veya tıkanıklık gibi sorunlar da bruksizmin belirtisi olabilir.
Bruksizmin Tedavi Yöntemleri
Bruksizmin tedavisi, kişinin durumuna ve bruksizmin şiddetine göre değişebilir. Tedavi genellikle birden fazla yöntemle birleştirilir.
-
Diş Plağı veya Gece Plağı (Splint)
Diş plağı veya gece plağı, dişleri sıkma ve gıcırdatmaya karşı koruyucu bir araçtır. kişiye özel ölçü alınarak laboratuvarda üretilen gece plakları, diş sıkan bireylerin hem diş sıkma problemini rahatlatır hem de dişleri diş sıkma sonucu oluşabilecek zararlardan korur. Bu plak, dişlerin birbiriyle temas etmesini engeller, çene kaslarındaki gerginliği azaltır ve dişlerin aşınmasını önler.
-
Stres Yönetimi ve Psikoterapi
Psikolojik Destek: Bruksizm, stres ve anksiyeteden kaynaklanıyorsa, bir psikolog veya terapist ile yapılan görüşmeler, stresi yönetme becerilerini geliştirebilir. Terapilerde bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler kullanılabilir.
Stres Azaltma Yöntemleri: Yoga, meditasyon, derin nefes alma egzersizleri ve gevşeme teknikleri gibi yöntemler, stresi azaltmaya yardımcı olabilir ve bruksizm semptomlarını hafifletebilir.
Bruksizm tedavisinde bazen ilaçlar da kullanılabilir. Özellikle stres veya anksiyeteyi yönetmek için doktor, antidepresan veya anksiyolitik ilaçlar önerebilir. Ayrıca, kas gevşetici ilaçlar da çene kaslarındaki gerginliği hafifletebilir.
-
Çene Eklem Tedavisi (TME)
Çene ekleminde sorunlar varsa, ortodontik tedavi, çene eklemi terapisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Çene eklemindeki problemleri tedavi etmek için fizik tedavi ve ağrı yönetimi de uygulanabilir.
Düzenli uyku alışkanlıkları oluşturmak, uykusuzluğu ve uyku apnesi gibi durumları yönetmek bruksizmi azaltabilir. Uyku apnesi tedavi edilerek, gece boyunca diş gıcırdatma ve sıkma önlenebilir.
Botulinum toksin, diş sıkma tedavisinde çiğneme kaslarına (masseter) uygulanarak hastanın diş sıkma problemini rahatlatmayı amaçlar.
DİŞ SIKMA HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR NELERDİR?
Diş sıkması baş ağrısı yapar mı?
- Diş sıkması genellikle eklem rahatsızlıkları ve bozukluklarından kaynaklandığı için, özellikle sabah uyandığınızda eklem, baş ve boyunbölgesinde şakaklara yansıyan bir ağrı yapabilir.
Diş sıkması dişlere zarar verir mi?
- Çoğu sert gıdayı çiğneme ve öğütme gücüne sahip çene kaslarımız, diş sıkma olduğunda bu kuvveti dişlere yansıtırlar ve dişlerde kırılma, çatlama, aşınmalar meydana gelebilir.
Uykuda diş neden sıkılır?
- Günlük iş yoğunluğu ve stresi, gün içerisinde de dişlerimizi sıkmamıza neden olur ancak gece istemsiz diş sıkma daha çok şiddetlenir.
Masseter botoks diş sıkmayı engeller mi?
- Masseter botoksun asıl amacı diş sıkma ve gıcırdatmayı engellemektir, ayrıca keskin çene hatlarının zamanla yumuşamasını sağladığı için çene estetiğini iyileştirmek ve güzelleştirmek amacıyla da kullanılabilir.
Diş sıkması için botoks yeterli olur mu?
- Diş sıkması için genelde botoks tedavisi yeterli olmaktadır ancak diş sıkması şiddetli olan hastalarda botoksa ek olarak gece plağı tedavisi de uygulamaktayız.
Gece plağı kullanımı zor mudur?
- Diş sıkmamızın şiddetine göre gece plakları uyku esnasında ağzımızdan çıkabilir. Uzman hekim tarafından kliniğimizde özel olarak içi yumuşak dışı sert olarak hazırlanan gece plakları ağızdan çıkma yapmaz ve herhangi bir rahatsızlık hissiyatı vermez.
-Masseter botoksu fiyatı ne kadardır?
Ümraniye masseter botoksu fiyatı
-Gece plağı fiyatı nedir?
Diş sıkma plağı fiyatı ne kadar? İstanbul gece plağı fiyatı