Diş Taşı Temizliği

Halk arasında tartar olarak da bilinen diş taşı, temizlenmediği takdirde ileride diş çürüklerine ve hatta daha da ilerleyerek diş kayıplarına yol açabilmektedirler.

Diş eti ve diş arasında bulunan diş taşları önemli dişeti problemlerine yol açabilir ve dişeti çekilmesi, dişeti iltihabı gibi sonuçlar doğurabilir.

Diş taşlarınız az da olsa yoğun da olsa düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmalısınız.

Ağız ve diş sağlığınız için ilk önerimiz düzenli olarak 6 ay ile 1 yıl arayla diş taşı temizliği yaptırmanız olacaktır.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı, dişler üzerinde biriken plağın zamanla mineralleşmesi sonucu oluşan sert bir yapıdan ibarettir. Plak, bakteriler, yiyecek artıkları ve tükürükte bulunan minerallerin birleşmesiyle oluşur. Eğer plak düzenli olarak temizlenmezse, dişin yüzeyine yapışarak zamanla sertleşir ve diş taşına dönüşür. Diş taşı genellikle diş etlerinin yakınlarında, dişlerin arka yüzeylerinde ve dişlerin alt kısımlarında birikir.

Diş Eti Sağlığı
  • Diş taşları, diş eti iltihaplarına (gingivitis) ve daha ileri düzeyde diş eti hastalıklarına (periodontitis) neden olabilir. Diş eti hastalıkları, dişlerinize zarar verir ve diş kaybına yol açabilir.
Ağız Kokusu
  • Diş taşı, kötü ağız kokusuna (halitoz) sebep olabilir. Bakteriler, diş taşı üzerinde birikerek kötü kokuların oluşmasına neden olabilir.
Diş Çürükleri
  • Diş taşları, plakların daha kolay birikmesine yol açar. Bu da, dişlerde çürüklerin oluşmasına zemin hazırlar.
Estetik Sorunlar
  • Diş taşı, dişler üzerinde sarımsı veya kahverengimsi lekeler oluşturur. Bu, estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye neden olabilir.

 

Ultrasonik Temizlik Aleti Kullanımı

Diş taşlarını temizlemek için ultrasonik temizleyiciler yaygın olarak kullanılır. Bu cihaz, diş taşı üzerinde titreşimler yaratarak taşların dişlerden ayrılmasını sağlar. Ayrıca, bu cihaz su spreyi ile diş taşı ve bakterileri temizler.

Manuel Aletler

  • Ultrasonik cihazın erişemediği küçük ve sert diş taşı kalıntıları için el aletleri kullanılır. Diş hekiminiz veya hijyenistiniz, diş taşına yapışmış sert kalkerleri bu aletlerle çıkaracaktır.

Polisaj (Yüzey Temizliği)

  • Diş taşı temizliğinin ardından, dişlerinizi polisaj işlemiyle pürüzsüzleştirir. Bu işlem, dişlerinizi cilalar ve pürüzlü yüzeylerden temizler. Polisaj, dişlerin tekrar plak biriktirmesini engeller ve dişlerinizi parlatır.

 

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız Bakımına Özen Gösterin
  • Diş taşı temizliğinden sonra, dişlerinizi günde iki kez fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temiz tutmalısınız. Bu, yeni diş taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Asidik Gıdalardan Kaçının
  • Diş taşı temizliğinden sonra dişleriniz biraz hassas olabilir. Bu dönemde asidik gıdalardan (limon, portakal, sirke vb.) kaçınarak dişlerinize zarar vermemelisiniz.
Diş Hekiminizle Düzenli Takip
  • Diş taşı temizliğinin ardından düzenli olarak diş hekimizi ziyaret etmek, diş sağlığınızı izlemek ve olası sorunları erkenden fark etmek önemlidir.

Diş Taşı Temizliği Hakkında Sık Sorulan Sorular Nelerdir?

Diş taşı temizliği ne kadar sürer?
  • Diş taşı temizliği ortalama 20-25 dk sürer.
Diş taşı temizliği zararlı mı?
  • Ultrasonik cihazlarla yapılan bu işlem dişlere zarar vermez, aksine dişlerin ve diş etlerinin sağlığı için çok önemlidir.
Diş taşı temizliği dişleri çizer mi?
  • Diş temizliği sırasında doğru aletler kullanıldığı takdirde diş yüzeyinde herhangi bir çizik meydana gelmesi söz konusu değildir.
Diş taşı temizliği hassasiyet yapar mı?
  • Diş taşı temizliği sırasında dişlerdeki diş taşları plaklar ve lekeler uzaklaştırılır. Diş taşlarından dolayı çekilen dişetleri tekrardan eski konumuna gelene kadar, bazen birkaç saat bazen birkaç gün süreyle geçici hassasiyet yaşanabilir.
Diş taşı temizliği dişleri beyazlatır mı?
  • Diş taşı temizliğinde asıl hedef dişlerde bulunan lekeleri ve diş taşlarını uzaklaştırarak dişeti sağlığını geri kazanmaktır. Diş beyazlatma ayrı bir işlemdir ve ev tipi veya ofis tipi beyazlatma olarak 2 farklı uygulama yöntemi mevcuttur.

Diş taşı temizliği fiyatı nedir?

Diş taşı temizliği fiyatı 2024, Diş taşı fiyatı